Bulut Yedekleme Çözümlerinin Özellikleri
Bulut yedekleme çözümleri, kurumların yüksek güvenlikli bir yedekleme hizmetini almalarını sağlar. Bünyesinde barındırdığı özellikler ise;
- Hızlı yapılandırma ve kolay kurulum
- Otomatik ve tam yedekleme
- Anında kurtarma
- Sıfır veri kaybı
- Hızlı geri yükleme
- Gelişmiş dosya aktarımı
- Periyodik raporlama sistemi
- Esnek kapasite yönetimi
- Kullanıldığı kadar ödeme yapma şeklinde sıralanabilmektedir.
Bulut yedeklemesine ilişkin çözümler arasında kullanılabilecek yöntemler, kurumun kendi isteği doğrultusunda ve ihtiyaçlarına göre baz alınarak yapılır. Yedekleme işlemi günlük, haftalık, aylık ve yıllık periyotlarda yapılabilmektedir. Bu süre kurum tarafından belirlenmekle beraber, bulut yedekleme işlemleri ihtiyaçlara göre çeşitlendirilir.
Bulut Bilişimin Başlıca Avantajları
Verileri depolamak için bulut kullanmak, işbirliğini kolaylaştırır ve çalışanların verimliliğini artırır.
Veriler kablolu bağlantı olmadan aynı anda aynı proje üzerinde çalışan herkes tarafından erişilebilen güvenli bir siteye otomatik olarak yüklenir.
Her birinde farklı izin kümeleri kullanarak; iş arkadaşlarınızla, müşterilerinizle, tedarikçilerle, dış kaynaklarla birlikte çalışabilirsiniz. Ayrıca, bulut sağlayıcısının sunduğu basit kontrol panelini kullanarak farklı paydaşlara farklı görevler atayabilirsiniz. Yarına kadar bir parçaya mı ihtiyacınız var? Yapılması gerekenler dosyaya yüklenecek, görevi yerine getirecek çalışan atanacak ve bu çalışan da parçayı inceleme için indirebileceğiniz buluta yükleyecek.
Bulut bilişim uygun maliyetlidir.
Bulut tabanlı depolamayı başlatmak ve sürdürmek kolay ve ucuzdur. Maliyetlerin düşüklüğü bu teknolojinin sunduğu en büyük avantajlardan biridir. Pahalı bir güvenlik ve depolama yazılımına servet harcamak yerine kullandığınız sürece aylık ödeme yapabilirsiniz. Bulut bilişimin bu özelliği, özellikle sınırlı sermayeyle harika fikirlerini hayata geçirmek isteyen startuplar için oldukça yararlı.
Bulut bilişim veri güvenliğini sağlamaya yardımcı olur.
Şirketiniz henüz hackerların saldırısına uğramamış olsa da, bu güvende olduğunuz anlamına gelmez. İnternetteki korsanlar sürekli olarak çalışanların kimlik numarasından, hesap şifrelerine kadar değişen birçok bilgiyi dosyalayan ve böylece hackerların bu bilgilere ulaşmasını çocuk oyuncağı haline getiren kolay hedefleri arıyorlar.
Bulut bilişim şirketleri, bulutla ofisinizdeki sabit disk arasında veri taşırken yüksek düzeyde şifrelemeler kullanır ve güvenliğini sağlamak istediğiniz hassas bilgiler ofisinizdeki güvenlik ve çoklu bulut güvenliği katmanı tarafından korunur.
Hackerlar kolay hedefler arar. Şirket bilgilerinizi buluta taşıyarak şirket güvenliğinizin zarar görmesini daha da zorlaştırabilirsiniz.
Bilgisayar donanımına ihtiyaç kalmıyor
Geçtiğimiz birkaç yıla kadar bilgisayar donanımındaki değişen teknoloji yakından takip ediliyordu. Ancak bulut bilişimin iş ve günlük hayata girişiyle, donanım ihtiyacı eskiye göre hızla azalmaya başladı. Bulutun yükselişinin hızla devam edeceğini düşünürsek yakın gelecekte tüm işlemlerin bulut üzerinden gerçekleşmesi nedeniyle bilgisayar donanımına olan ihtiyaç çok daha azalacak.
Bulut Bilişimin Geleceği
Bulut bilişimde hibrit dönemi
İşletmeler günümüzde verilerini koruma ve farklı uygulamalar için bulut bilişim hizmetinden yararlanıyor. Ancak farklı iş yükleri ve giderek artan veriler için işletmeler herkese uyan tek tür hizmet yerine, kendi firmalarının ihtiyaçlarına özel; ortak, özel veya yerel bulut hizmetlerinin karışımından oluşan hibrit bulut yaklaşımını tercih ediyor. Böylece bu firmalara bu modellerin en iyi yönlerinden oluşan karma ve özel bir hizmet sunuluyor.
Bulut bilişimin geleceği düşünüldüğünde işletmelerin bir yandan özel bulutunu kullanırken, diğer taraftan artan gereksinimlerinde hibrit ve çoklu bulut kullanımına yöneleceğini söylemek mümkün.
Bulut bilişimle değişen yönetim anlayışı
İşletmeler pazarlama ve insan kaynakları departmanlarına ilişkin big data uygulamalarının bulut bilişime aktarılmasıyla birlikte yatırım dönüşünün (ROI) yükseldiğini fark etmeye başladı. Böylece daha önce süreç olarak IT departmanıyla pek de ilgisi olmayan bu bölümlerin doğrudan IT ile bağ kurmasının önemi ortaya çıktı. Bu durum şirketlerdeki yönetim algılayışını da değiştirmeye başladı. Çok yakında zamanda pazarlama ya da İK uzmanlarının bilişim teknolojisinden haberdar olmaması önemli bir mesleki yetersizlik olarak algılanacak.